Bokhyllan

»Jag har fem kilometer böcker«

av Josefin Olevik

Näringslivsprofilen och filantropen Percy Barnevik är en passionerad boksamlare. Vi följde med honom till samlingens hjärta, biblioteket i Gamla stan.

Det luktar gammal bok; damm och spruckna skinnband. Hyllorna är murrigt guldskimrande och Percy Barneviks bibliotek är en skatt. Men innan jag hinner fördjupa mig är vi på väg vidare, Percys otåliga hand puttar min axel i rätt riktning. Han har under sin karriär gjort sig känd som exceptionellt tidseffektiv.

– Det intressanta med mig är inte vilken bok jag läser. Det intressanta är att jag har så många böcker. 120 000, eller fem kilometer. Det skulle ta 1 300 år att läsa dem, säger han när vi slagit oss ned på två stolar nära den första tyska bibeln.

percy barnevik föddes som son till en boktryckare på Västkusten. Han lärde sig tidigt att älska vackra band. Efter att ha trappat ned inom näringslivet blommade boksamlandet upp på 1990-talet. Och att »blomma upp« på Barnevik-språk, närmar sig lätt extremism.

Jag ägde den största privata inkunabelsamlingen i Europa.

– Jag hade 5–6 bibliotekarier anställda och jag ägde den största privata inkunabelsamlingen i Europa, säger han.

Percy Barnevik har gått in för inkunabler, de första tryckta böckerna, genom vilka han kan följa tryckeriernas utveckling. Hur de rörde sig från Tyskland i mitten av 1400-talet till Norditalien, Frankrike och Spanien.

– Att kunna trycka upp flera tusen exemplar av varje bok mobiliserade en massa hjärnor som bara hade gått på åkern och grunnat på överlevnad. 

De senaste tio åren har Percy Barnevik fokuserat på biståndsarbete och böckerna har återgått till att bli en hobby. Han säger att han ser på sina böcker som museiföremål. Han bläddrar gärna i dem, njuter av kartorna och trästicken. Han älskar Nürnbergkrönikan (1493). Den har kvar sina ursprungs-pärmar och är skriven på både latin och tyska. En annan favorit är Brauns och Hogenbergs atlas över världens städer, sammanställd i slutet av 1500-talet. Percy Barnevik klappar över sidorna med mjuka händer.

Och vanliga romaner?

Läs också:  »Äta kött förändrade mig i grunden«

– Jag tycker om klassiker som Steinbeck, Hemingway och Moberg. Men just nu läser jag Ann Heberleins Ett gott liv.

– Det är jättebra med en pocket om man ska flyga. Och jag kan läsa en bok på en timme! Då läser jag inte varje rad horisontellt, utan går rakt ned med blicken och fångar hela raden.

Är det frustrerande att stanna upp?

– Nej, jag är 70 år nu och jäktar inte runt som en galning. Jag sover middag varje dag, jag lägger mig ned på golvet och somnar – var som helst. Under militärtjänsten lärde jag mig till och med att stå och sova som en häst, säger Percy Barnevik, skrattar högt och slår ihop stadskartorna från 1500-talet, som dammar i en historisk utandning. 

Foto Johanna Frenkel
Publicerad i Vi Läser 1/2012

En storsamlare
Namn: Percy Barnevik.
Aktuell: Med självbiografin Jag vill förändra världen.
Bibliotek: Ett i Uddevalla, med tusentals verk om Västkustens lokalkultur. I Stockholm står de värdefulla samlingarna.
Äldsta boken: En 5 000 år gammal lertavla från det Sumeriska riket.

Du kanske också gillar