Bokhyllan

»Äta kött förändrade mig i grunden«

av Jonas Eklöf

Matprofilen Lotta Lundgren har förvånansvärt få kokböcker i sin bokhylla. Däremot har hon gott om litteratur som präglat henne för livet.

Bokhyllan – en riktig praktpjäs – är ritad av hennes exman. Men det var Lotta Lundgren som efter skilsmässan baxade in den i sin nya lägenhet i Midsommar-kransen i södra Stockholm en dag i juni förra året. En sektion rymmer »just-nu-läsning«, böcker som Lotta Lundgren är mitt uppe i. Här trängs Kristofer Ahlström och Po Tidholm med Liv Strömquist och Annika Norlin. Neil Gaiman med Michael Ende. Och så Eva Illouz Därför gör kärlek ont. En sociologisk förklaring, en fackbok som kallats en milstolpe i forskningen om den moderna kärleken och »det kaos som präglar vår tids romantiska och sexuella förbindelser«.

– Jag befinner mig i en väldigt splittrad fas i mitt liv just nu, säger Lotta Lundgren och drar ett finger längs hyllans kant så att dammet yr över bokryggarna. Jag ränner runt på olika platser och delar min tid mellan olika familjer. För tillfället har jag svårt att gå upp i en bok. Jag skulle vilja råka på något riktigt romanknark, en bok som får en att vilja sjukskriva sig.

En läsupplevelse som Haruki Murakamis IQ84-trilogi.

Murakami är en litteraturens kvant-fysiker.

– Murakami är en litteraturens kvant-fysiker: han lanserar alternativa verklig-heter som känns helt rimliga. Jag älskar sagor för vuxna. Selma Lagerlöf förstås, men även Paul Auster och Anders Fager.

Hon säger att hon har många böcker som förändrat verkligheten för henne.

– Jag läste Bilbo när jag var sex, det var den första boken jag läste själv och själva inkörsporten till mitt vildsinta läsande.Känslan var att läsandet gjorde en autonom. Vid tolv läste jag Rädd att flyga, en chock-artad upplevelse som förändrade min syn på vuxna. I gymnasiet blev jag knockad av Ekelöfs dikter. På senare år har både Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet och Jonathan Safran Foers Äta djur skakat om mig rejält. Det känns som om jag hade ett liv före och ett liv efter dem, om du förstår.

Den som läst Tio lektioner i matlagning vet att Lotta Lundgren är hjärtligt trött på traditionella kokböcker. I hennes »just-nu-hylla« hittar man i stället Anya von Bremzens
Det goda sovjetiska köket – minnen, mat och längtan.

– Det här är framtidens kokbok! Äntligen någon som verkligen lyckas skildra matens plats i människans liv.

Vilka romanförfattare skriver bra om mat?

– Joyce, Hemingway, fast han är ännu bättre på drinkar. Astrid Lindgren. Susanna Alakoski har skrivit starkt om bristen på mat, hur torftig tillvaron blir. Och Mikael Niemi, säger hon och citerar ur hans novell Bröllops-besvär, med gästerna som »fyller mungrottorna med svettig köttsopps-gryta«.

Och nu vill du starta en bokpodd?

– Ja, det är en dröm. »Lotta Lundgren läser dig till sömns« ska den heta. Det skulle bli mitt tack till litteraturen.

Har stalkat Jan Guillou
Namn: Lotta Mari Johansen Lundgren.
Ålder: 44 år.
Familj: Två söner.
Bor: Lägenhet i Midsommarkransen, Stockholm.
Yrke: Författare, skribent och programledare.
Aktuell:  Med Tio lektioner i matlagning som ljudbok. Skriver manus till årets julkalender samt en pjäs om »folkhemmets uppgång och fall« med Erik Haag.
Kuriosa: »Jag var lite förtrollad av Jan Guillou när jag flyttade till Stockholm och letade efter honom på Tennstopet.«

Du kanske också gillar