Redaktionen väljer

Nummer fem är här!

av Jonas Eklöf

Jonas Karlsson mellan tystnad och tagningAnnika Persson träffar författaren Jonas Karlsson
”Som skådespelare är du hela tiden omgiven av människor. De klär på dig, sminkar dig, talar om vart du ska gå, hur du ska se ut. Här känner jag mig fri att göra vad jag villförklarar Jonas Karlsson över en kopp kaffe på skrivarlyans lilla soliga balkong.
Berlin!
Jens Christian Brand guidartill författarnas Berlin
Vi Läser hakar på det tyska temat på Bokmässan och passade på att åka till Europas kulturhuvudstad. Mässaktuella Felicitas Hoppe hävdar att hon är den enda berömda författaren i sin trappuppgång och Ferdinand von Schirach förklarar att Berlin är ”som en människa som komponerar en opera, upptäcker världsrymden, mördar sin älskarinna och startar ett krig”.

Börje Salmings bokhylla
”Tyvärr slutar inte Igelkottens elegans så bra. Jag tyckte att hon portvakten kunde få herr Ozu”, säger ishockeylegenden Börje Salming, som började läsa när han blev proffs i Kanada.

Hemma hos Marie NDiaye – den franske presidentens fiende.
När Marie Ndiaye 2009 vann Frankrikes finaste litterära pris, Goncourtpriset, passade hon på att tala om vad hon ansåg om landets politik. ”Sarkozys Frankrike är monstruöst och vulgärt.” Vi reste till en by utanför Bordeaux för att spendera en dag tillsammans med Marie Ndiaye – pocketaktuell med den mästerliga romanen Tre starka kvinnor.

Dessutom:
Speldags!
Bokmässan – som tärningsspel! Barhoppa med bokhoror, festa med förläggarna och sopa upp några översättare av lettisk poesi.
Siri Hustvedt gillar Gustaf Fröding. ”Jag tycker om hans humor, charm och livlighet.”
Anneli Jordahl och Marie Hermanson möts kring det sjuka. ”Utrymmet för vad som anses friskt har krympt rejält.”
Johanna Thydell väljer ur höstens barnboksskörd. 12 favoriter från 3–18 år.

Läs också: 

 

Du kanske också gillar