Senaste nytt från redaktionen

Vilket är ditt favoritord, Therese Bohman?

av Jonas Eklöf

Therese BohmanTherese Bohman är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris. Sällskapet är bästa tänkbara: Bruno K Öijer, Helle Helle, Pia Juul, Jón Kalman Stefánsson, Jon Fosse, Peter Sandström m.fl. (Läs mer). Här avslöjar hon sitt favoritord:

Lättja.
Vad får du för associationer av det?
– Det är positivt laddat för mig – jag tycker att det är skillnad på lathet och lättja: jag associerar det första med något slafsigt och dåligt och det senare med vackra miljöer och praliner och trivsel.
Lättja – hur tycker du att det låter?
– Som honung och vanilj och allt som är ljuvt. Det låter verkligen som sin innebörd: milda, mjuka stavelser som är sköna att säga. Jag tycker att hela ordet signalerar behagfullhet.
Använder du det ofta?
– Tråkigt nog använder jag det nog ganska sällan, men jag önskar verkligen att jag oftare kunde säga att jag legat lättjefullt på min divan när någon frågar mig vad jag gjort i helgen. Tyvärr har jag inte heller en divan.
Vad skulle du säga att ordet spelar för roll i dagens Sverige?
– Vi lever ju i ett i högsta grad lutheranskt land där nästan alla var bönder fram till nyligen, så det är ju inte så populärt med lättja här.
Vilket ord skulle du säga är ordets absoluta motpol?
Livspusslet.
Vem borde använda ordet lite oftare?
– Alla som ägnar sig för mycket åt att fundera för mycket över just livspusslet. Gör lite färre grejer! Det är helt okej att tacka nej till saker och stanna hemma och ligga på soffan och äta godis och tänka på inget särskilt i stället.
Publicerad i Vi Läser #6/2014.
Illustration: Annelie Carlström

Läs också:  Nu i din läsplatta …

 

Du kanske också gillar